STAP 1: Breng water aan de kook. Theespecialisten zweren bij gefilterd water of flessenwater, zeker wanneer het kraantjeswater in de regio waar jij woont hard is. (Gebruik geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en dat heeft invloed op de smaak)
STAP 2: Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.STAP 3: afhankelijk van de thee die je zet, moet het water een andere temperatuur hebben:
– voor witte en groene thee: 76-85°C
– voor zwarte thee: 100°C
Alle bovenstaande temperaturen gelden voor losse thee. Voor theezakjes gebruik je water dat net niet kookt. Bij sommige waterkokers kun je de temperatuur instellen.
STAP 4: Giet het water uit je voorverwarmde theekopje en doe losse thee in een theezeefje of -filter (1 à 2 theelepels per kopje). Leg het zeefje of je theezakje in het kopje.
STAP 5: Overgiet de thee met het water van de juiste temperatuur. Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje).
STAP 6: Laat de thee trekken. Daarvoor zet je best het deksel op het theepotje of een schoteltje op het kopje, zodat het water niet afkoelt. Hoe lang de thee moet trekken, staat op de verpakking maar over het algemeen moeten gebroken blaadjes of thee in zakjes minder lang trekken dan hele theeblaadjes. Staat er niks op de verpakking vermeld, dan kun je deze richttijden gebruiken:
– oolong thee: 4 tot 7 minuten
– zwarte thee: 3 tot 5 minuten
– groene thee: 2 tot 3 minuten
Andere soorten: 2 minuten, en dan proeven en eventueel wat langer laten trekken
STAP 7: Roer de thee voor het drinken of uitschenken even door: de smaak van de thee onderin het kopje of de pot is sterker dan bovenin.